Μια φυσιολογική… γέννα που έφερε στον κόσμο «Ρυζείς»

 1Tο ίδιο δέος που νιώθει κάποιος παρακολουθώντας μια φυσιολογική γέννα, νιώθουμε κι εμείς που φροντίζουμε για την γέννηση του «Ρυζείς», κάθε χρόνο, στα πιο αγνά χωράφια της πατρίδας μας.

Την Κυριακή είχαμε τον τοκετό. Από την μάνα γη (περιοχή ΝATURA του Σπερχειού) ήρθε και φέτος στην αγκαλιά μας μια απόλυτα υγιής, φυσικά βιολογική σοδειά ρυζιού.

Ελπίδα, αγωνία, κούραση, συγκίνηση, χαρά, ικανοποίηση, υπερηφάνεια, ήταν τα συναισθήματα που εναλλάσσονταν στην ψυχή μας καθ’ όλη την διάρκεια της… κύησης. Μιας κύησης που κρατήθηκε μακριά από σύριγγες με χημικά, όσο κι αν αυτά αποτελούν καθεστώς στο όνομα του ανώδυνου.

Για μας είναι οι ωδίνες που πιστοποιούν την ορθή προσπάθεια πάνω σε πρακτικές αρχέγονες!    2 

Γιατί απέναντι σε αυτούς που παρεμβαίνουν με θράσος ακόμα και στο DNA των σπόρων και των φυτών, υπάρχουν εκείνοι οι λίγοι που υποκλίνονται με σεβασμό στα δώρα της φύσης, κάνοντας τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Από τέτοια χέρια σπάρθηκε και σ’ αυτά τα αγνά χωράφια μεγάλωσε το βιολογικό Ρύζι Φυσικής Καλλιέργειας «Ρυζείς», του Ηλέσιον.

Η παραγωγή αυτή δεν είναι ένα ξύλινο ομοίωμα ρυζιού, αλλά ένα υγιές γέννημα της φύσης, προικισμένο με δεκάδες αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, χωρίς τη χημική ρύπανση των φυτοφαρμάκων.

Τ4ο «Ρυζείς» καλλιεργήθηκε στη περιοχή «Φύση» (NATURA) του Σπερχειού ποταμού και είναι μία από τις λίγες καλλιέργειες που βοηθούν στη γονιμότητα των αλατούχων εδαφών και στη διατήρηση του οικοσυστήματος των υδροβιότοπων.

Η καλλιέργεια του «Ρυζείς» έγινε χωρίς τη χρησιμοποίηση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων και χημικών λιπασμάτων σε συμμαχία με τη φύση και με τη χρήση ενεργών μικροοργανισμών (ΕΜ).

Συγκαλλιεργήθηκε και αντάλλαξε αρώματα μαζί με άγριο βασιλικό και όλη την βιοποικιλότητα της περιοχής.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι, πολύ λίγα δημητριακά έχουν τη σημασία του ρυζιού στη διατροφή των ανθρώπων. Είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο με φυτικές ίνες), πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα ανόργανα στοιχεία. Δεν περιέχει χοληστερόλη, ούτε νάτριο.

 Το καστανό ρύζι υπερτερεί του λευκού και του κίτρινου ρυζιού σε θρεπτικά συστατικά γιατί γίνεται μία μόνο παρέμβαση, η αποφλοίωση του εξωτερικού φλοιού (άγανο). Ο εσωτερικός φλοιός, το φύτρο, το άρωμα και τα φυσικά συστατικά παραμένουν και έτσι παραμένει σε αυτό «η δύναμη του σπόρου». 

Μαγειρεμένο το Καστανό Ρύζι Φυσικής Καλλιέργειας "Ρυζείς" είναι πραγματικά πεντανόστιμο, με γεύση γεμάτη και ευωδιαστή. Είναι σπυρωτό, εύπεπτο και με όλη τη φρεσκάδα του νέο συλλεγμένου καρπού που αναδεικνύεται γενναιόδωρα σε κάθε πιάτο - εκδοχή.

Είναι εύπεπτο βρασμένο με το ζουμί του (1 μέρος ρύζι σε 3,5 μέρη νερό, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να τελειώσει το νερό του). Ο κρόκος του πάει πολύ. Το αλάτι πάντα στο τέλος.

Το νερό από το φυσικό ρύζι βοηθάει πολύ το στομάχι και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ηρεμιστικά και αναζωογονητικά του πεπτικού συστήματος.

Το καστανό ρύζι χρησιμοποιείται για όλες τις μαγειρικές χρήσεις γιατί παραμένει σπυρωτό, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τα αρώματα και τη νοστιμιά του.5

Η Κοινότητα του Ηλέσιον προχώρησε στην φυσική και βιολογική καλλιέργεια ρυζιού, αρνούμενη την «πράσινη επανάσταση στη γεωργία», που έφερε στους ανθρώπους τόσες καταστροφές.

Από την ίδια καλλιεργητική προσέγγιση προέκυψαν φέτος και άλλοι τρεις κωδικοί ρυζιού, εκ των πραγμάτων ανώτεροι από τα συμβατικά προϊόντα της κατηγορίας τους: το Βιολογικό Καστανό, το Βιολογικό Κίτρινο και το Βιολογικό Λευκό Ρύζι Σπερχειού.

Διαχωρίσαμε τη θέση μας στα χημικά σκευάσματα του κανονισμού βιολογικής γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.), γιατί οι επιστημονικές επιτροπές της Ε.Ε. πιεζόμενες από τα «λόμπι» των φαρμακοβιομηχανιών όλο και περισσότερο εγκρίνουν ουσίες, σκευάσματα και φυτοφάρμακα «ολίγον» τοξικά σαν επιτρεπόμενα στην βιολογική γεωργία και παραγωγή.

Το Ηλέσιον είναι υπέρ της φυσικής βιολογικής γεωργίας και παραγωγής με την επέμβαση μόνο με φυσικά υλικά, όπως κοπριά, κομπόστα, ενεργοί μικροοργανισμοί (ΕΜ) κ.λπ.

Θεωρούμε τα «ζιζάνια» συναγωνιστές και όχι ανταγωνιστές της βασικής καλλιέργειας. Προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει με το να τα ξεγελάσει, όπως η πρώιμη ψευδοσπορά.

 ...Και κάπως έτσι κερδίσαμε ένα ακόμα στόχο, που βάλαμε με θάρρος, πορευόμενοι στη βάση των παραδόσεων του τόπου μας.

Το «Ρυζείς», καθώς και οι άλλοι τρεις κωδικοί βιολογικού ρυζιού, εσοδείας 2014 βρίσκονται ήδη στις υπαίθριες Αγορές Βιολογικών Προϊόντων, και στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων στην διάθεση των φίλων και των μελών του Ηλέσιον.

3Γιατί καστανό ρύζι

Το καστανό ρύζι υπερτερεί του λευκού και του κίτρινου ρυζιού σε θρεπτικά συστατικά γιατί γίνεται μία μόνο παρέμβαση, η αποφλοίωση του εξωτερικού φλοιού (άγανο). Ο εσωτερικός φλοιός, το φύτρο, το άρωμα και τα φυσικά συστατικά παραμένουν και έτσι παραμένει σε αυτό «η δύναμη του σπόρου».

Κατά τη διαδικασία παραγωγής του λευκού ρυζιού καταστρέφονται περίπου: 99% της βιταμίνης Β1, 72% της Β3, 90% της Β6, 60% του σιδήρου, 50% του μαγγανίου, 50% του φωσφόρου, το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών και πολλά άλλα. Έτσι δημιουργήθηκε μαζικά η ασθένεια beri beri στους πληθυσμούς της Ασίας, που άλλαξαν τη διατροφή τους από καστανό σε λευκό ρύζι, με την επιβολή του Codex Alimentarius και της λεγόμενης «πράσινης επανάστασης στη γεωργία».

Το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδηρο, βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε. Πατώντας εδώ βλέπεται την πλήρη σύνθεση του ρυζιού.

Οι φυτικές ίνες του ρυζιού μειώνουν τη χοληστερόλη αίματος και είναι φιλικές με το έντερο. Είναι εύπεπτο βρασμένο με το ζουμί του (1 ρύζι σε 3,5 μέρη νερό, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να τελειώσει το νερό του). Ο κρόκος του πάει πολύ. Το αλάτι πάντα στο τέλος. Το νερό από το φυσικό ρύζι βοηθάει πολύ το στομάχι και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ηρεμιστικά και αναζωογονητικά του πεπτικού συστήματος.

Το καστανό ρύζι χρησιμοποιείται για όλες τις μαγειρικές χρήσεις γιατί παραμένει σπυρωτό, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τα αρώματα και τη νοστιμιά του.

Ένας υγροβιότοπος ζωντανός!

Το ρύζι "θρέφει" 9.000 χρόνια τους ανθρώπους, από όσα γνωρίζουμε. Το καλλιεργούμενο ρύζι έλκει την καταγωγή του από την Κίνα και όχι από την Ινδία όπως κάποτε θεωρείτο. Άρχισε να καλλιεργείται πριν από περίπου 8.200 - 9.000 χρόνια στην κοιλάδα του ποταμού Γιανγκτσέ, του μεγαλύτερου της Κίνας, ενώ στην κοιλάδα του Γάγγη ποταμού στην Ινδία οι αντίστοιχες καλλιέργειες άρχισαν πριν από περίπου 4.000 χρόνια.

Το «Ρυζείς» καλλιεργήθηκε στη περιοχή «Φύση» (NATURA) του Σπερχειού ποταμού και είναι μία από τις λίγες καλλιέργειες που βοηθούν στη γονιμότητα των αλατούχων εδαφών και στη διατήρηση του οικοσυστήματος των υδροβιότοπων. Η καλλιέργεια του «Ρυζείς» έγινε χωρίς τη χρησιμοποίηση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων και χημικών λιπασμάτων σε συμμαχία με τη φύση και με τη χρήση ενεργών μικροοργανισμών (ΕΜ). Συγκαλλιεργήθηκε και αντάλλαξε αρώματα μαζί με άγριο βασιλικό και όλη την βιοποικιλότητα της περιοχής.

Το «Ρυζείς» βρίσκεται ήδη σε διάθεση, για τους φίλους και τα μέλη του Ηλέσιον, στις Αγορές Βιολογικών Προϊόντων.