Μια αλλιώτικη "δεξίωση" ξεκίνησε σήμερα

trygosΚαλώς ορίσατε!

Καλό τρύγο να έχουμε!

Τιμημένη η γη της αμπέλου και τα δώρα της!

Μια αλλιώτικη «δεξίωση» ξεκίνησε σήμερα στις πλαγιές του Κιθαιρώνα. Στην πατρίδα του γιορτάζει ο Θεός Διόνυσος.

Το σαλόνι δεν είναι στρωμένο με μάρμαρα αλλά με παχιά, κόκκινα χώματα. Τα χαλιά του είναι άνθη κάθε λογής και τα τραπέζια είναι στρωμένα με πράσινα πλατιά αμπελόφυλλα.

Οι καλεσμένοι… δεν φορούν σμόκιν, ημίψηλα καπέλα και ακριβά φορέματα, αλλά ρούχα παλιά, ποτισμένα με ιδρώτα και ψάθινα καπέλα, για τον ένα και μοναδικό χρυσό πολυέλαιο… τον Ήλιο.

trygosΌσο για τα εδέσματα… εδώ το χαβιάρι και τα παρελκόμενα περιωπής έχουν δώσει τη θέση τους στις μαύρες ελιές, το κρεμμύδι την ντομάτα και τη φέτα. Το παντεσπάνι είναι ζεστό χωριάτικο ψωμί… και αντί για σαμπάνια άφθονος ρέει ο Άκρατος Οίνος του ΗΛΕΣΙΟΝ.

Τα τραγούδια του κάματου συνοδεύουν οι αυλητές του Διονύσου σε μαγεμένους σκοπούς και ανάμεσα στα βαρυφορτωμένα αμπέλια νύμφες χορεύουν περιπαίζοντας πονηρούς σατύρους.

Βαριά, γλυκά τσαμπιά από Ροδίτη και Σαββατιανό τα πολύτιμα δώρα που αφήνει το πλήθος στα πόδια του γλεντζέ θεού ευγνωμονώντας τον για την αστείρευτη γενναιοδωρία του.

Σε λίγο το γλέντι θα ανάψει για τα καλά καθώς ο αψύς και γλυκός μούστος θα πάρει, όπως κάθε χρόνο, το δρόμο της οινοποίησης. Λεύτερος από φάρμακα και υγιής. Υψηλόβαθμος και άγριος, θα καρτεράει ένα Ειδύλλι για να τον γαληνέψει, μαζί με το στοργικό χέρι του χρόνου και τις ευχές του Διονύσου.