Μα φυσικά, ΦΥΣΙΚΑ Κρασιά!

Naturar_Wine

Ο κόσμος των οινολόγων και των sommelier αρχίζει να ανακαλύπτει και να προσεγγίζει με ευαισθησία τον... αγνό κόσμο των φυσικών κρασιών, στον οποίο οι οίνοι του Ηλέσιον κατέχουν επάξια την πρώτη θέση στην Ελλάδα.

Ας δούμε στη συνέχεια το σχετικό άρθρο του «Wine.gr» με την υπογραφή της Χρύσας Γιατρά.

Τί και αν σε πρόσφατη συνέντευξή τους στο περιοδικό του Gambero Rosso ο Bettane και ο Desseauve τους προσέβαλε και τους χαρακτήρισε ως παραγωγούς κρασιών που βρωμάνε και σου δημιουργούν πονοκέφαλο; Ωs δημοσιογράφους και chefs που προωθούν κάκιστους και μουχλιασμένους οίνους ή ως ανεύθυνους καβίστες και sommelier που προτείνουν και πωλούν οξειδωμένα και ελαττωματικά κρασιά;

Οι απανταχού φίλοι και επαγγελματίες των ΦΥΣΙΚΩΝ κρασιών θα συνεχίσουν να τα υπερασπίζονται με ακόμα μεγαλύτερο στόμφο. Και πόσο μάλλον όταν οι κοινωνίες προσανατολίζονται όλο και πιο πολύ προς την αειφόρο παραγωγή και κατανάλωση, προς τα πράσινα προϊόντα και δη τρόφιμα και το κοινό είναι διατεθειμένο να πληρώσει παραπάνω για αυτό το επιπλέον πλεονέκτημα που κάνει τα κρασιά εξίσου ποιοτικά. Ας δούμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

ΦΥΣΙΚΑ ονομάζονται τα κρασιά που έχουν υποστεί την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση από τον άνθρωπο. Είναι κρασιά που εκφράζουν 100% αληθινά και με τον καλύτερο τρόπο, το terroir. Δηλαδή το κλίμα, τη γη και τα συστατικά του εδάφους αφήνοντας τα ελεύθερα να εκφραστούν και να επιδράσουν ακριβώς όπως η φύση θέλησε. Σε κάποια εξ αυτών προστίθεται ελάχιστο SO2 αλλά σπάνια. Κατά συνέπεια τα φυσικά κρασιά είναι πιο ευαίσθητα σε μετακινήσεις και κακομεταχείριση, μπορεί να παρουσιάσουν ένα ελαφρύ φυσικό θόλωμα αφού δεν σταθεροποιούνται όπως όλα τα υπόλοιπα ή μπορεί να εμφανίσουν κάποια έντονη οσμή. Όπως όλα τα κρασιά κάποια είναι καλά, κάποια όχι. Σίγουρα όμως αναφερόμαστε σε ένα ζωντανό προϊόν με μοναδικό χαρακτήρα.

Λόγω του ότι μιλάμε για μια μη παρεμβατική μέθοδο στο σύνολο της οινοπαραγωγής, οι υποστηρικτές αυτής της φιλοσοφίας ισχυρίζονται πως δεν αλλοιώνονται οι ισορροπίες των στοιχείων του κρασιού. Αντίθετα σεβόμενοι την επίγεια και υπόγεια ζωή της αμπέλου και μετέπειτα με σχεδόν μηδαμινές επεμβάσεις στα στάδια της οινοποίησης (με βοηθό κυρίως την ψύξη, την άψογη καθαριότητα και την σύγχρονη τεχνολογία) τα ΦΥΣΙΚΑ κρασιά είναι η εξέλιξη των βιολογικών και βιοδυναμικών και δεν αντιμετωπίζονται ως απλά ένα σύνολο χημικών ενώσεων, αλλά ως μια «ζωντανή» ύλη. Δεν είναι τυχαίο οτι μεγάλα ονόματα οινοπαραγωγών ανά τον κόσμο μαζί με κάποιους Έλληνες αλλά και ολόκληρα halls σε διεθνείς εκθέσεις (Prowein, RAW, Sydney Boutique Wine Fair, κ.α.) ασχολούνται με τα φυσικά κρασιά.

Η απάντησή λοιπόν των υποστηρικτών αυτών των κρασιών σε επιθετικά και επικριτικά σχόλια είναι οτι υπάρχει χώρος για όλους. Μικρούς και μεγάλους, φυσικούς, βιολογικούς, βιοδυναμικούς και συμβατικούς. Αρκεί οι παραγωγοί αυτοί να δουλεύουν με ήθος και υπευθυνότητα.

Εγώ απλά θα τα χαρακτηρίσω ως “ειλικρινή” κρασιά. Για κάποιους είναι τα ελαττώματα του οινικού κόσμου, για άλλους ένα θαύμα της φύσης. Ας κάνει ο καθένας μας τις σκέψεις του.

Χρύσα Γιατρά, οινολόγος-οινοχόος, MSc O.I.V.

Πηγή: Wine.gr

http://giatra.wine.gr/%CE%9C%CE%B1-%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%A6%CE%A5%CE%A3%CE%99%CE%9A%CE%91-%CE%9A%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%AC/