Σποράκι το σποράκι... Ρυζείς

Πλουσιότερη έγινε απο σήμερα η διατροφική όαση του Ηλέσιον. Στα χέρια μας έχουμε ένα ακόμα παραδοσιακό προϊόν έρευνας:

ryzi

Το «Ρυζείς»!

Καστανό Ρύζι Φυσικής Καλλιέργειας, Χωρίς ίχνος χημικών, ούτε καν βιολογικών ραντισμάτων!

Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα έφορο χωράφι στην Ανθήλη Φθιώτιδας.

Orizonas_HelessionΕίχε συντροφιά χρωματιστές λιβελούλες και παιχνιδιάρες πεταλούδες που τριγυρνούσαν ανέμελα στους βλαστούς του... έτσι που να μην το αφήνουν να πλήξει.

Μεγάλωσε... παρά τις ανησυχίες των ντόπιων γεωργών που φοβήθηκαν το ρίσκο μιας ρυζοκαλλιέργειας που θα συμβίωνε με "ζιζάνια", καλάμια και άλλα φυτά.

Ο καρπός έδεσε και ωρίμασε απολαμβάνοντας το οξυγόνο, τον ήλιο, και όλα τα διατροφικά πλούτη του καθαρού εδάφους, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν με την βοήθεια των Ενεργών Μικροοργανισμών (ΕΜ).

Μαγειρεμένο το Καστανό Ρύζι Φυσικής Καλλιέργειας "Ρυζείς" είναι πραγματικά πεντανόστιμο, με γεύση γεμάτη και ευωδιαστή. Είναι σπυρωτό, εύπεπτο και με όλη τη φρεσκάδα του νέο συλλεγμένου καρπού που αναδεικνύεται γενναιόδωρα σε κάθε πιάτο - εκδοχή.

RyzeisΓια την ιστορία αναφέρουμε ότι, πολύ λίγα δημητριακά έχουν τη σημασία του ρυζιού στη διατροφή των ανθρώπων. Είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο με φυτικές ίνες), πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα ανόργανα στοιχεία. Δεν περιέχει χοληστερόλη ούτε νάτριο.

Το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδηρο, βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε. Οι φυτικές ίνες του ρυζιού μειώνουν τη χοληστερόλη αίματος και είναι φιλικές με το έντερο. Είναι εύπεπτο βρασμένο με το ζουμί του.

Κατά τη διαδικασία παραγωγής του λευκού ρυζιού καταστρέφονται περίπου: 99% της βιταμίνης Β1, 72% της Β3, 90% της Β6, 60% του σιδήρου, 50% του μαγγανίου, 50% του φωσφόρου, το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών και πολλά άλλα. Έτσι δημιουργήθηκε μαζικά η ασθένεια beri beri στους πληθυσμούς της Ασίας, που άλλαξαν τη διατροφή τους από καστανό σε λευκό ρύζι, με την επιβολή του Codex Alimentarius και της λεγόμενης «πράσινης επανάστασης στη γεωργία».

RyzeisΗ Κοινότητα του Ηλέσιον αρνούμενη την «πράσινη επανάσταση στη γεωργία», που τόσες καταστροφές έφερε στους ανθρώπους, προχώρησε στην φυσική και βιολογική καλλιέργεια του ρυζιού.

Διαχώρισε τη θέση της στα χημικά σκευάσματα του κανονισμού βιολογικής γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), γιατί οι επιστημονικές επιτροπές της ΕΕ πιεζόμενες από τα «λόμπι» των φαρμακοβιομηχανιών όλο και περισσότερο εγκρίνουν ουσίες, σκευάσματα και φυτοφάρμακα «ολίγον» τοξικά σαν επιτρεπόμενα στην βιολογική γεωργία και παραγωγή.

Το Ηλέσιον είναι υπέρ της φυσικής βιολογικής γεωργίας και παραγωγής με την επέμβαση μόνο με φυσικά υλικά, όπως κοπριά, κομπόστα, ενεργοί μικροοργανισμοί (ΕΜ) κ.λπ.

Θεωρεί τα «ζιζάνια» συναγωνιστές και όχι ανταγωνιστές της βασικής καλλιέργειας. Προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει με το να τα ξεγελάσει, όπως η πρώιμη ψευδοσπορά.

 ...Και κάπως έτσι κερδίσαμε ένα ακόμα στόχο, που βάλαμε με θάρρος, πορευόμενοι στη βάση των παραδόσεων του τόπου μας.

 Το «Ρυζείς» απο αύριο θα βρίσκεται σε διάθεση στις Αγορές Βιολογικών Προϊόντων, για τους φίλους και τα μέλη του Ηλέσιον.

 

Διαβάστε επίσης: Ρύζι Φυσικής Καλλιέργειας!