Τρύγος... να γλυκάνουνε τα χείλη!

dionysosMες στ’ αμπέλι,

Xίλιες δυό μικρές γροθιές,

το βαθύ, το μαβί σταφύλι.

Eτσι το κρασί κι έτσι το μέλι

για να γίνει, θέλει

πάλεμα κι οργή, μαθές,

να γλυκάνουνε τα χείλη.

Γιάννης Pίτσος,

"Παιχνίδια τ’ ουρανού και του νερού"

Την πρώτη μέρα του Οκτώβρη, μέρες Πανσελήνου, διάλεξε η Κοινότητα του Ηλέσιον να τρυγήσει φέτος τον πιο γλυκό Ροδίτη στις πλαγιές τους Κιθαιρώνα, γεμάτο από χυμούς, που του έδωσε το αμπέλι.

Συνεχίζεται έτσι η προσπάθεια της Κοινότητας του Ηλέσιον για την ανάδειξη της οινοποίησης, χωρίς πρόσθετα θειώδη και άλλα χημικά με παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού.

trygosΈνα διαρκές... «πάλεμα, να γλυκάνουνε τα χείλη». Από το αμπέλι μέχρι τις αγορές εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Με στόχο να φτάσει σε όσο τον δυνατόν περισσότερα ποτήρια... οίνος χωρίς πρόσθετα.

Αγόρια και κορίτσια από το χάραμα, αύριο, θα φορέσουν τα ρούχα μιας αλλιώτικης γιορτής που θα ξεκινήσει... όχι σε σαλόνι αλλά σε ένα αμπέλι 45 ετών με εύφορο χώμα, πλατιά φυλλώματα και σφιχτόρογα, ρόδινα τσαμπιά.

Θα πουν αστεία, θα συναγωνιστούν στο τρύγημα, θα ξαποστάσουν κάτω από τα δέντρα για κολατσιό και γεύμα, θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής αργά με μια ικανοποίηση ότι έβαλαν κι αυτοί ένα χεράκι για την νίκη της φυσικής γεωργίας.

roditisΗ σοδειά ήταν πλούσια φέτος. Χωρίς αρρώστιες. Ο Σεπτέμβρης δεν στεναχώρησε τους αμπελουργούς με βροχές της τελευταίας στιγμής. Η δε παράδοση έστειλε τα δικά της μηνύματα... με τα γέρικα αμπέλια να αποδεικνύονται φέτος πολύ πιο αποδοτικά από τα νεαρότερα, γιατί έχουν πολύ βαθιές ρίζες... και γεύονται τη δροσιά και τα συστατικά της μάνας γης.

Τα σταφύλια που θα συλλεχθούν θα γίνουν μούστος χωρίς καθυστέρηση, σε καθαρό, σωστά οργανωμένο χώρο και έπειτα, με την εύνοια του “θεού” Διόνυσου, θα αρχίσει το μακρύ ταξίδι της οινοποίησης κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του οινολόγου.

Για τους φίλους των Οίνων Ηλέσιον θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι εντός των επόμενων ημερών στην αγορά θα βγουν το «Παλαιωμένο Κοκκινέλι» και ο «Ημίγλυκος Οίνος» της σοδειάς του 2011.