19η Πανελλαδική ΟικοΓιορτή

19-oikoΗ 19η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη, από την Πέμπτη 13 μέχρι και την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Η «Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας» (“Οικογιορτή”) είναι ένα τετραήμερο έκθεσης και προβολής της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας στο ευρύ κοινό. Συμπεριλαμβάνει εκθέσεις οικολογικών προϊόντων και χειροτεχνημάτων, διαλέξεις και εργαστήρια/σεμινάρια σχετικά με την οικολογική γεωργία, τα προϊόντα της και τη διαδικασία παραγωγής τους, σχετικές συζητήσεις, προβολές ταινιών, δραστηριότητες για παιδιά και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από ντόπιους καλλιτέχνες.

Πρόκειται για ένα θεσμό που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη πριν από 19 χρόνια και γύρισε την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, καθώς κάθε χρόνο διοργανώνεται και σε διαφορετική πόλη. Μεταφέροντας μηνύματα ενός άλλου τρόπου ζωής, που ρέει αρμονικά, φυσικά, αλληλέγγυα, δίνοντας έμφαση στη στήριξη και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων, στην άμεση σχέση παραγωγού – καταναλωτή, στην οργανική σχέση των ανθρώπων με την τροφή τους και στην τοπικότητα και καθαρότητα των προϊόντων, προτάσσοντας την επανασύνδεση φύσης – κοινωνίας και την αποσύνδεση του δούναι και λαβείν από τη σκληρή εμπορευματοποίηση των πάντων.

Σκοποί της Οικογιορτής είναι:

Να έρθουν σε επαφή συμβατικοί καλλιεργητές ή απλοί πολίτες με τους καλλιεργητές οικολογικής γεωργίας, ώστε να ενθαρρυνθούν και να στραφούν προς τη φιλική για το περιβάλλον γεωργία.

Να αποτελέσει η Οικογιορτή κίνητρο για τη δημιουργία παρόμοιων τοπικών εκδηλώσεων και αγορών.

Να αποτελέσει ευκαιρία ώστε τα οικολογικά προϊόντα να διατίθενται άμεσα στους καταναλωτές χωρίς την παρεμβολή μεσαζόντων.

Να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν την οικολογική χειροτεχνία και να εκτιμήσουν το φυσικό, το γνήσιο, το διαφορετικό και το πρωτότυπο και να έχουν άμεση αντίληψη των υλικών που χρησιμοποιούνται.

Να μάθουν οι επισκέπτες (μέσα από σύντομα σεμινάρια) να φτιάχνουν μόνοι τους με αγνά υλικά και φυσικές διαδικασίες, προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως σαπούνια, αλοιφές, κλπ, να μάθουν χρήσιμες παραδοσιακές συνταγές, αλλά και κοσμήματα, ιδιοκατασκευές, εφαρμογές εναλλακτικών μορφών ενέργειας, φυσική δόμηση κ.α.

Αγροτικά προϊόντα όπου για την παραγωγή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα, Γ.Τ.Ο., καθώς και ενεργοβόρες μέθοδοι καλλιέργειας (π.χ. λαχανικά εκτός εποχής) απαγορεύονται αυστηρά και αποκλείονται αυτομάτως.

 

Τα μεταποιημένα προϊόντα θα πρέπει να έχουν παραχθεί με ήπιες μεθόδους επεξεργασίας από οικοτεχνίες ή μικρά εργαστήρια που πληρούν τις συνθήκες υγιεινής. Οι πρώτες ύλες που μεταποιούνται πρέπει να είναι κατά το μεγαλύτερό τους μέρος, μέσα στο τελικό προϊόν, αγροτικά προϊόντα καλλιεργημένα χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα. Επίσης οι ουσίες που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα (συντηρητικά, βοηθητικά μέσα επεξεργασίας, κτλ.) δεν θα πρέπει να είναι επικίνδυνες χημικές ουσίες. Τέλος, τα προϊόντα θα πρέπει να φέρουν ετικέτες, όπου θα αναγράφονται όλα τα συστατικά και η προέλευσή τους καθώς και η ελάχιστη διατηρησιμότητα τους ή/και η ημερομηνία παραγωγής τους. Αν η ετικέτα δεν χωράει όλα τα παραπάνω, τα προϊόντα πρέπει να έχουν καρτέλες ακριβώς μπροστά ή πίσω τους με ό,τι δεν χώρεσε να γραφτεί.

Τα χειροτεχνήματα και τα κεραμικά θα πρέπει να προέρχονται από ήπια κατεργασία υλικών φυσικής προέλευσης. Κατά την παρασκευή τους δεν θα πρέπει να παράγονται βλαβερά απόβλητα. Στο τελικό προϊόν δεν θα πρέπει να υπάρχουν τοξικές ουσίες. Πάγκοι που αποτελούνται μονάχα από κοσμήματα τα οποία κατασκευάζονται μονάχα από σύνθεση έτοιμων στοιχείων δεν γίνονται δεκτοί.

Στη Οικογιορτή αποκλείονται κάθε είδους διαμεσολαβητές, έμποροι, πιστοποιητικοί οργανισμοί καθώς και ομάδες ή συλλογικότητες οι οποίες προτάσσουν την διαμεσολάβηση. Εκθέτες που αναρτούν ή αναφέρουν προφορικά, χρησιμοποιώντας το ως επιχείρημα για ποιότητα ή πώληση, πιστοποίηση από πιστοποιητικό οργανισμό (ή άλλου τύπου κερδοσκοπική εταιρία) αποκλείονται αυτομάτως.

Η Πανελλαδική Οικογιορτή είναι αποτέλεσμα άμεσων διαδικασιών και αυτοοργάνωσης. Για αυτό το λόγο στο περίπτερο της Υποδοχής θα υπάρχει λίστα με τις Ομάδες Εργασίας που είναι απαραίτητες για τη ομαλή διεξαγωγή της. Το επιθυμητό είναι αυτές οι ομάδες εργασίας να γεμίσουν εθελοντικά και από τους εκθέτες και από τους ενεργούς επισκέπτες. Αν αυτό δεν συμβεί, η ομάδα της Υποδοχής θα τοποθετήσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που η ίδια θα κρίνει, διαφορετικούς συμμετέχοντες σε διαφορετικές ομάδες.

Το πρόγραμμα συναυλιών της 19ης Πανελλαδικής Οικογιορτής, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

Την Παρασκευή 14/9

«Κάλμα», Ανατολίτικες μουσικές.

"Ένα φτερό

δεν είναι ο ουρανός

ούτε η γη"...

«Σχήμα Πλατάνου», Ρεμπέτικα και παραδοσιακά, από την μπάντα που ξετρελαίνει κόσμο στις Γιορτές Παλιάς Πόλης...

Σάββατο 15/9

«One Drop Forward»

«Reggae» μουσικές, από την μπάντα που ξέρει πολύ καλά τί πάει να πει Reggae...

Κυριακή 16/9

«Θραξ Πανξ», θρακιώτικη μουσική σε punk ρυθμούς, από την μπάντα που σηκώνει και ανάπηρο από το καροτσάκι του...

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.oikogiorti2012.gr/