Σεμινάριο -Φυσικής Καλλιέργειας- του M. Fukuoka

seminarioΕνα σεμινάριο για τη "Φυσική Καλλιέργεια" του M. Fukuoka πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου, από το ΚΠΕ Καρπενησίου. 

Καθοδηγητής στη φιλοσοφική και πρακτική 2ήμερη προσπάθεια για εισαγωγή στη "Φυσική Καλλιέργεια" ήταν ο Παναγιώτης Μανίκης (φίλος και μαθητής του M. Fukuoka).

Βασική θέση στη "Φυσική καλλιέργεια" έχουν οι μπάλες σπόρων.  Πλάθουμε σβόλους από πηλό οι οποίοι μέσα έχουν πολλούς σπόρους, τους αφήνουμε να στεγνώσουν και μετά τους σπέρνουμε.  Όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, οι σπόροι που προσαρμόζονται καλύτερα στις συνθήκες τις περιοχής, του εδάφους κ.λπ. θα είναι και αυτοί που θα αναπτυχθούν. Με αυτόν τον τρόπο την πρώτη μέρα φτιάξαμε ένα λαχανόκηπο και τη δεύτερη ετοιμάσαμε μπάλες σπόρων (seed balls) με δημητριακά για σπορά.  

 seminario2

 Η "Φυσική Καλλιέργεια"


Η αμέθοδη αυτή μέθοδος (όπως την ονομάζει o ίδιος ο Fukuoka) βασίζεται σε μια ολιστική θεώρηση της γεωργίας, της φύσης και του ανθρώπου.  Στόχος του καλλιεργητή είναι η ενοποίηση και όχι η ανάλυση της φύσης μέσω της "χωριστικής γνώσης" (όπως μας αναφέρει ο Fukuoka).  Έτσι θα μπορέσει δημιουργηθεί ένα χωράφι το οποίο όταν φτάσει σε πλήρη αρμονία θα αυτο-οργώνεται, αυτο-λιπαίνεται, αυτο-προσαρμόζεται και αυτο-προστατεύεται.


Δίνοντας από την πλευρά μας ιδιαίτερη έμφαση στο έδαφος, δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε η φύση να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα.  Για αυτο και η "Φυσική Καλλιέργεια" έχει ονομαστεί και η μέθοδος του "Do-Nothing".


Εμένα προσωπικά με κέρδισε η "Φυσική Καλλιέργεια" και για αυτό σε ένα χωράφι με ελιές θα αρχίσω να εφαρμόζω σιγά σιγά αυτα που έμαθα.

 

Ο M. Fukuoka & o Π. Μανίκης

- Ο M. Fukuoka (1913-2008) σπούδασε μικροβιολόγος στη γενέτειρά του, την Ιαπωνία και ξεκίνησε την καριέρα του ως επιστήμονας του εδάφους που ειδικεύεται στην παθολογία των φυτών. Σε ηλικία 25 ετών, άρχισε να αμφιβάλλει για την σοφία της σύγχρονης γεωργικής επιστήμης. Εγκατέλειψε τελικά τη δουλειά του ως ερευνητής και επέστρεψε στο αγρόκτημα της οικογένειάς του στο νησί της Shikoku στη νότια Ιαπωνία . Από εκείνο το σημείο και αφιέρωσε τη ζωή του για την ανάπτυξη ενός μοναδικού μικρής κλίμακας σύστημα βιολογικής καλλιέργειας που δεν απαιτεί βοτάνισμα, φυτοφάρμακα, λίπασμα, ή όργωμα.

- Ο Π. Μανίκης είναι γεωπόνος, αγρότης και φιλόσοφος όπως παρουσιάζεται μέσα από τα blogs. Επειδή όμως οι τίτλοι και οι χαρακτηρισμοί αντί να ενοποιούν, περισσότερο αναλύουν και διαχωρίζουν, ας τους αφήσουμε στην άκρη.  Ο Π. Μανίκης τον καιρό που δεν ταξιδεύει στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπου τον καλούν για να μιλήσει για τη "Φυσική Καλλιέργεια", βρίσκεται στο κτήμα του στην Έδεσσα και στο "Κέντρο Φυσική Καλλιέργειας"