Αντίο κυρά Δόμνα

DomnaΗ Μικρασιάτισσα με τα λευκά μαλιά και το διαπεραστικό βλέμμα που ύμνησε τη φύση και τον έρωτα όπως κανείς άλλος

Υπήρξε και θα παραμείνει η ζωντανή απόδειξη ότι ο λαός μας έχει βαθιές ρίζες και φοβερές άμυνες μέσα στα κύτταρά του.

Όταν γύριζε όλη την Ελλάδα με ένα μαγνητοφωνάκι -κι αργότερα με την κάμερα της ΕΡΤ-και κατέγραφε τον μουσικό, τραγουδιστικό και χορευτικό μας πλούτο, έβγαζε με μαστοριά μια - μία τις βίδες του οδοστρωτήρα της παγκοσμιοποίησης. Ετσι ώστε, φτάνοντας στην πατρίδα μας να αρχίσει να τρίζει, και να μην μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά του.

Η Δόμνα Σαμίου με τη δωρική φωνή της, το πείσμα και την αριστοτεχνική όσο και υπομονετική καταγραφή, κατηγοριοποίηση και διάδοση του πολύτιμου, λαογραφικού υλικού του τόπου μας, έβαλε στα θεμέλια γκάιντες, νταούλια, σαντούρια, βιολιά και κλαρίνα κι έκτοτε δεν μας κουνάει κανένας «σεισμός», πέρα απο εκείνον που γεννιέται μέσα μας απο κέφι ή... θύμισες.

DomnaΟ σεβασμός και το πάθος της για αυτό που έκανε δεν την κλόνισε ούτε όταν η Εκκλησία την απείλησε με αφορισμό αν δεν σταματούσε να τραγουδά τα άσεμνα της Αποκριάς. Μήπως αυτά δεν είναι κομμάτι της παράδοσής μας; Πώς θα μπορούσε να πάρει σπόγγο και να τα σβήσει από τον μαυροπίνακα της παράδοσής μας…;

Η σημαντικότερη ερμηνεύτρια -και κυρίως ερευνήτρια- της δημοτικής μουσικής μας παρακαταθήκης δεν είναι πια μαζί μας, πήγε να αναπαυτεί.

Η Δόμνα Σαμίου, έχασε το περασμένο Σάββατο τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία 84 ετών μετά από τα προβλήματα υγείας που είχε παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα.

Σίγησαν οι ορχήστρες. Στάθηκαν οι χορευτές. Μόνο ένα παραπονεμένο σόλο από σαντούρι ακούγεται θαρρείς ακόμα. Σαν να θέλει να την συνοδεύσει κι αυτό μαζί με τους χιλιάδες φίλους της στην τελευταία της κλίνη. Σήμερα, στις τρεις το απόγευμα, από το νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης.

Η Δόμνα Σαμίου τραγουδά τη φύση και τον έρωτα

1. Της Φύσης και του έρωτα - Δύο CD

Μέσα απ’ τα τραγούδια αυτού του CD η Δόμνα θέλησε να θυμίσει πως στα παλιότερα χρόνια η φύση αποτελούσε αντικείμενο λατρείας και δέους για τον άνθρωπο κι όχι στόχο καταστρεπτικής μανίας, του έδειχνε τα πρότυπα της απόλυτης ομορφιάς, τάξης και αρμονίας. Η λαϊκή φυσιολατρία των δημοτικών τραγουδιών δεν έχει σχέση με καμιά ρομαντική νοσταλγία. Πηγάζει αβίαστα και ευρηματικά σαν γνήσιο γέννημα της ίδιας της ζωής και της καθημερινής εμπειρίας, γι αυτό και μπορεί να εκφράζεται μ’ έναν αψεγάδιαστο ποιητικό τρόπο.

Πηγή: http://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.albums&id=27

2. Βιντεοσκοπημένη παράσταση στο Ηρώδειο, στις 11 Οκτωβρίου 2005, με θεατροποιημένα τραγούδια και δρώμενα που σχετίζονται με το μαγικό βλαστικό αγροτικό κύκλο και αποσκοπούν στην ευόδωση του ανθρώπινου μόχθου αλλά και στην μετάδοση της λαϊκής γνώσης για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση:

http://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.albums&id=32

DomnaΑποσπάσματα από τη συναυλία «Η Δόμνα Σαμίου τραγουδά τη φύση και τον έρωτα» που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώδειο, το 2005:

α) Αμπέλι μου πλατύφυλλο: Καλαματιανός από την Πελοπόννησο. Τραγουδά η Δόμνα Σαμίου.

Ντο τα πρες κοτσίδε τε: Συρτός από τα Μεσόγεια Αττικής. Τραγουδά ο Ζαχαρίας Καρούνης.

Συνοδεύουν οι μουσικοί: Θοδωρής Γεωργόπουλος, κλαρίνο, Νίκος Οικονομίδης, βιολί, Σωκράτης Σινόπουλος, λάφτα, Κυριάκος Ταπάκης, λαούτο, Βαγγέλης Καρίπης, νταούλι:

Χορεύουν μέλη του Τμήματος Ελληνικών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Καλυβίων.

http://www.youtube.com/watch?v=eY4gdX-qhIE΄

 

β) Όλα τα πουλάκια ζυγά-ζυγά Καλαματιανός Πελοποννήσου:

Τη Δόμνα Σαμίου συνοδεύει η χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου.

Χορεύει ο Χορευτικός Όμιλος «Περπερούνα»:

http://www.youtube.com/watch?v=N0-IVx2ap84

 

Στη Δισκογραφία παρουσιάζονται οι δίσκοι βινυλίου και ακτίνας (LP και CD)  που επιμελήθηκε και εξέδωσε η Δόμνα Σαμίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό:

http://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.albums