Λαμπρή με Ηλέσιον

Τα πρόβατα και τα γίδια γεννούσαν τον χειμώνα μέσα στα χειμαδιά. Την άνοιξη και το καλοκαίρι κυρίως γίνονταν το ξεκαθάρισμα των αδύνατων αρσενικών, που μετά από μάχες με τους πιό δυνατούς αδελφούς τους, σκοτώνονταν είτε πληγώνονταν και έτσι λαβωμένα δεν μπορούν να ακολουθήσουν το κοπάδι και τα έτρωγαν οι λύκοι και τα άλλα αρπακτικά.


Τα σημερινά «αρπακτικά» με τα καλλιεργούμενα κοπάδια δεν επιτρέπουν τον πόλεμο των αρσενικών μεταξύ τους, αλλά πριν αυτά βγάλουν ορμές, τα ξεδιαλέγουν, τα θανατώνουν μικρά, και τα τρώνε το Πάσχα ψήνοντάς τα στη σούβλα.


Το Πάσχα κατέχει περίοπτη θέση στην παράδοση του τόπου μας και αποτελεί μια καλή ευκαιρία συγγενείς και φίλοι να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι.


Αυγά θα τσουγκρίσουν, ευχές θα ακουστούν, αγκαλιές θα ανοίξουν και δεκάδες νοστιμιές θα παίξουν με τον ουρανίσκο, δοξάζοντας τον ερχομό την Ανοιξης και της αναγέννησης ανθρώπων και φύσης.


Κανένας εξαγνισμός ωστόσο δεν είναι εφικτός αν λείπει το «δώρο», που ευφραίνει τις καρδιές.


Ο οίνος, το κρασί, το κρασάκι που ένας άλλος αρχαίος γλεντζές μας σύστησε, δεν θα λείψει ούτε φέτος από την ιεροτελεστία των ημερών.


Σαν μια σπονδή που μέλλεται να κρατήσει επί αιώνες. Με το ίδιο μεράκι που έφτασε την ψυχή της αμπέλου ως στις μέρες μας.


Με προσήλωση στην παράδοση η επιλογή του οίνου γίνεται με κριτήρια την αγνότητα του, χωρίς να περιέχει χημικά, φάρμακα ή χρώματα.


Έτσι διαπιστώνει κανείς πως στα τραπέζια της Λαμπρής ταιριάζει ο αρχαιοελληνικής οινοποίησης ΑΚΡΑΤΟΣ οίνος του ΗΛΕΣΙΟΝ, που αν σμίξει στο ίδιο ποτήρι με το Ειδύλλι δίνει τον ιδανικό ΚΕΚΡΑΜΜΕΝΟ συνοδό της γιορτής, το κρασί.


Για τους φίλους και τα μέλη του ΗΛΕΣΙΟΝ, λοιπόν, αυτό το Πάσχα τους περιμένει η 5λιτρη συσκευασία των οίνων του, που μαζί με την ενίσχυση της Κοινότητας, θα δώσει την ευκαιρία της ελληνικής μέθης!


Απρίλιος 2009


Για την Κοινότητα του ΗΛΕΣΙΟΝ


Έμμη Πανούση, 6945358916


Νίκος Ρουμελιώτης, 6909748808


 


 


 Πως μπορείτε να υιοθετήσετε μία δραστηριότητα της Κοινότητας του «ΗΛΕΣΙΟΝ»