Οικογιορτές... μήνυμα αντίστασης

Oikogiorti_KritisΑνταλλαγή αγαθών, το νέο πρότυπο

Οι οικογιορτές είναι μήνυμα αντίστασης στην εκμετάλλευση του παραγωγού και του καταναλωτή από τους μεσάζοντες. Είναι τα φύτρα μιάς νέας κοινωνίας που ξεπηδάει μέσα από την κερδοσκοπία των μεσαζόντων.

Ήρθε η ώρα της ανταλλαγής και η κατάργηση της εκμετάλλευσης. Ήρθε η ώρα για το «όλοι μαζί» και για την επιστροφή «στη μάνα - γη». Γιατί ένα κλαδί μόνο του το σπας εύκολα όμως πολλά μαζί... δύσκολα. Πόσο μάλλον όταν το δέντρο τους έχει βαθιές ρίζες.

Αυτά τα μηνύματα στέλνουν οι ανταλλακτικές οικογιορτές, που διοργανώνονται τελευταία σε κάθε όμορφη γωνιά αυτής της πατρίδας. Εκεί δίνουν το παρόν όλοι όσοι κουράστηκαν το δήθεν και μπορούν και βλέπουν μπροστά το κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα που μεγαλώνει.

Ένας όμορφος κόσμος που φτιάχνει μυρωδάτα σαπούνια, φυσικά καλλυντικά νόστιμες μαρμελάδες, ζυμαρικά, αγνά τυροκομικά, κρασί χωρίς χημικά κ.α. και αντετάσσει την έννοια της ανταλλαγής στο βουλιμικό κατεστημένο της σύγχρονης εποχής.

Oikogiorti_KritisΑπό αυτόν το κόσμο δεν θα μπορούσε να λείπει το ΗΛΕΣΙΟΝ. Δώσαμε το παρών τόσο στην οικογιορτή του «Κάτι Τρέχει» στα Βασιλικά Ευβοίας, όσο και σ’ εκείνη του «Εν Οίκω» στο Ηράκλειο Κρήτης. Συζητήσαμε με ντόπιους και επισκέπτες και τους κεράσαμε Άκρατο και Κεκραμμένο Οίνο χωρίς χημικά συντηρητικά και φάρμακα. Στο σεμινάριό μας που οργανώθηκε μεταξύ των θεματικών μιλήσαμε για τι άλλο... από την οινοποίηση χωρίς χημικά θειώδη και βέβαια για τη σπουδαιότητα της διάσωσης της παραδοσιακής διατροφικής μας κληρονομιάς. Στη συνέχεια αναπτύχθηκε ένας πολύ γόνιμος διάλογος με το ακροατήριο που βρήκε ενδιαφέρουσα την ιδέα μας.

Αναλυτικότερα, στο Ηράκλειο στο Πάρκο Γεωργιάδη η συλλογικότητα «Εν Οίκω» διοργάνωσε με επιτυχία στα μέσα Ιουνίου μια τριήμερη γιορτή για την αυτοοργάνωση και την αλληλέγγυα οικονομία. Μια συνάντηση οικο-καλλιεργητών, οικο-χειροτεχνών και συλλογικοτήτων. Χωρίς χορηγούς αρχηγούς και ψηφοφορίες. Πηγή έμπνευσης η σκέψη για οικοκαλλιέργεια. Τα χημικά λιπάσματα... απαγορευμένα. Αντ’ αυτών αναπαράγονται παλιές μέθοδοι καλλιέργειας και σημειώνεται σθεναρή αντίσταση στην επιβολή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (μεταλλαγμένα) σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Στηρίζονται οι ντόπιες ποικιλίες σπόρων με πάγκο αφιερωμένο στους σπόρους, όσο και στην καθημερινή μας ζωή με την καλλιέργεια στα χωράφια.

Στη συνάντηση που έγινε 17 – 19 Ιουνίου στο Πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο συμμετείχαν καλλιεργητές με ή χωρίς πιστοποίηση, δόθηκε έμφαση στην οικοχειροτεχνία με υλικά φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, υποστηρίχθηκε η αξία και η χαρά της προσωπικής δημιουργίας και μέσα από τα σεμινάρια που πλαισίωσαν την έκθεση παροτρύνθηκε όποιος ήθελε να μάθει να δημιουργεί τα δικά του χειροτεχνήματα.

Oikogiorti_EviasΑνταλλακτική Οικογιορτή διοργανώθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα και στο Πολυχώραφο «Ξουτκά» στα Βασιλικά της Βόρειας Εύβοιας από την συλλογικότητα «Κάτι Τρέχει». Σ’ αυτήν έλαβαν μέρος επίσης άνθρωποι, που είχαν τη διάθεση να προσφέρουν τη γνώση τους, την τέχνη τους και τα προϊόντα τους σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της ανταλλακτικής τους αξίας.

Οι συμμετέχοντες άφησαν για τρεις μέρες το πνιγηρό τσιμέντο των αστικών κέντρων και σε μερικά χιλιόμετρα απόσταση άλλαξαν τρόπο ζωής... έστω και για λίγο.

Οι άνθρωποι εκεί σκέφτηκαν να πειραματιστούν με τη δυνατότητα ανταλλαγών με τη μικρότερη δυνατή μεσολάβηση χρημάτων και να βρεθούν με ομάδες και ανθρώπους που ασχολούνται με τις ανταλλαγές.

Στην πράσινη όαση του πολυχώραφου, σε χρόνο μηδέν στήθηκαν πολύχρωμες αιώρες στους κορμούς και στη σκιά των ψηλών δέντρων για τη μεσημεριανή σιέστα και σκηνές κάμπινγκ για την διανυκτέρευση.

Μικροί και μεγάλοι έβγαλαν τα παπούτσια τους και κυκλοφορούσαν ξυπόλυτοι στο χώμα ρουφώντας την ευεργετική ενέργεια της γης, μακριά από κάθε έννοια συμβατικότητας.