Ένας Αετός Καθότανε...

gipaetosΣε ψηλό βουνό, σε ριζιμιό χαράκι, κάθεταιν' αϊτός...

Μήνυμα αισιοδοξίας για την Κρητική φύση έρχεται από τα Αστερούσια Όρη…

Για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια καταγράφηκε αναπαραγωγική δραστηριότητα Γυπαετών στα Αστερούσια Όρη. Ο νεοσσός μαρκαρίστηκε στην φωλιά από ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με την βοήθεια μελών της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας/Τμήμα Κρήτης και της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «ΦΟΙΝΙΞ» και αναμένεται να πτερωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Το γεγονός της επιτυχημένης αναπαραγωγής του είδους μετά από τόσα χρόνια στα Αστερούσια αποτελεί και τα πρώτα ουσιαστικά σημάδια ανάκαμψης του πληθυσμού του στην Κρήτη. Ο Γυπαετός έχει καταχωρηθεί ως κινδυνεύον είδος στην Ελλάδα και απειλείται με εξαφάνιση πανευρωπαϊκά, ενώ ο πληθυσμός του στην χώρα μας αριθμεί 6 ζευγάρια (όλα στην Κρήτη) και τα μόνα στην νοτιοανατολική Ευρώπη. 

gipaetosΤο 2011 αναμένεται να πτερωθούν στο νησί 4 νεοσσοί,  παραγωγικότητα που αποτελεί και παγκόσμια πρωτιά αφού πρόκειται για μοναδικό νούμερο σε νησιωτικό πληθυσμό. Ωστόσο το ζευγάρι των Αστερουσίων κατέχει και άλλες πρωτιές σε πανευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο αφού πρόκειται για το νοτιότερο ζευγάρι στην Ευρώπη ενώ πουθενά αλλού στο κόσμο δεν υπάρχει φωλιά σε τόσο μικρή απόσταση από την θάλασσα (1,3 km).

Σημαντικό ρόλο για την αναπαραγωγική επιτυχία του συγκεκριμένου ζευγαριού έπαιξε: α) η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας (μείωση λαθροθηρίας), β) το καθεστώς προστασίας της περιοχής (Ζώνη Ειδικής Προστασίας: «Αστερούσια-Κόφινας GR4310005», Καταφύγιο Άγριας Ζωής), γ) η λειτουργία ταΐστρας αρπακτικών που κατασκευάστηκε το 2004 από την Δ/νση Δασών Ηρακλείου με στόχο την διατήρηση των γυπών των Αστερουσίων (...)

Όπως δηλώνει ο Δ/ντης του ΜΦΙΚ Καθ. Μ. Μυλωνάς, «το γεγονός αυτό αποτελεί την καλύτερη απόδειξη πως η φύση μπορεί να ανακάμψει αρκεί να της δώσουμε μιά ευκαιρία. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή, επιμονή και σεβασμός στο φυσικό κεφάλαιο του τόπου μας» 

Ηράκλειο 10-06-2011

Για την «ΦΟΙΝΙΞ»

Ψαρράς Δημήτρης


Το τραγούδι: http://www.youtube.com/watch?v=b_ULl_nEPw4

Σε ψηλό βουνό,

σε ριζιμιό χαράκι,

κάθεται έν' αϊτός.

 

Βρεμένος, χιονισμένος

ο καημένος και παρακαλεί.

Και παρακαλεί

τον ήλιο ν' ανατείλει.

 

Ήλιε ανάτειλε-ήλιε ανάτειλε.

 

Ήλιε λάμψε και δώσε

για να λιώσουνε

χιόνια από τα φτερά μου

και τα κρούσταλλα

από τ' ακράνυχά μου.

 

Ήλιε ανάτειλε-ήλιε ανάτειλε.