«Γκοσμάρι», «Ασπρούδα» τα... λάφυρα μας

Συλλέξαμε γενετικό υλικό

lafiro...αλλά και έμπνευση ζωής!

Η εξόρμηση του Απρίλη, για άλλη μια φορά, μας άφησε εκστασιασμένους απέναντι στην φαντασία της φύσης.

Με φόντο ολάνθιστα περιβόλια και δέντρα που έμοιαζαν με νύφες, όντας στολισμένα με λευκά άνθη, περιηγηθήκαμε για δεύτερη φορά στις ευωδιαστές πλαγιές της Οίτης, προς αναζήτηση άγριων αμπελιών με αρχαίες καταβολές.

Βαδίζαμε με βήμα βαρύ απο ευθύνη, σαν διασώστες κάποιου που κινδυνεύει...

...Ενός υλικού για το οποίο σήμερα οι πολλοί αδιαφορούν, το καίνε ή το προσπερνούν.

Στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας βρεθήκαμε υπό την καθοδήγηση κάποιων λίγων ντόπιων με ευαισθησίες, όπως ο Βαγγέλης Πετσωτάς, ο οποίος έχει ξεκινήσει από καιρό να μελετά και να καταγράφει τον φυσικό πλούτο του τόπου του.

Εκείνος μαζί με μια γιαγιά μας υπέδειξαν αμπέλια που φύονται χρόνια τώρα στα πιο απίθανα σημεία. Αρχαιοελληνικά φυτά με τραχύ, μακρύ και λεπτό κορμό, που δίνουν καρπό απο τις 6 Αυγούστου. Δεν γνωρίζανε το όνομά τους, αλλά γνωρίζανε τους γλυκούς καρπούς τους.

Λίγα χιλιόμετρα ανατολικότερα, στην Στρώμη, στο Αρβανιτόρεμα, ήταν θαυμάσια η εικόνα εκείνου του αμπελιού, που ζούσε σφιχταγκαλιασμένο με έναν αιωνόβιο πλάτανο και έμοιαζαν θαρρείς τα δυό τους να παραβγαίνουν στο ψήλωμα.

platanosΔύσκολα τα βλέμμα μας μπορούσε να παρακολουθήσει μέχρι πάνω την πορεία του αμπελιού. Κορμός χοντρός σαν έλατο, που έδειχνε ότι ζούσε εκατοντάδες χρόνια.

Σε κάποια σημεία μάλιστα τα δύο κορμιά που είχαν καλυφθεί απο έναν εντυπωσιακό κιτρινοπράσινο μανδύα (βρύα) ενώνονταν, υπό το κελάρυσμα του ποταμού, προκαλώντας ρίγη στον περιηγητή.

Το υλικό που συγκεντρώσαμε με προσοχή και σεβασμό αφορά τις τοπικές ποικιλίες «Γκοσμάρι» και «Ασπρούδα».

Την επόμενη κιόλας μέρα φροντίσαμε να πολλαπλασιάσουμε τα κλίματα και να τα κατηγοριοποιήσουμε.

Στη συνέχεια, τα αφήσαμε να αναπαυθούν σε δοχείο με καθαρό νερό μέχρι να μεταφυτευτούν σε ειδικές γλάστρες με γόνιμο χώμα και κατόπιν σε χωράφι, μέχρις ότου αναγεννηθεί ένας περήφανος πλατύφυλλος αρχαιοελληνικός αμπελώνας.

Αναζητούνται ευαισθητοποιημένοι χορηγοί!

giona

Η Κοινότητα του ΗΛΕΣΙΟΝ αναζητεί επίσης σε Γκιώνα και Οίτη ένα ορεινό κτήμα να φυτέψει το υλικό για να δημιουργήσει έτσι ένα φυτώριο παραδοσιακών ποικιλιών αμπέλου και δένδρων

Υποστηρίζοντας και ενισχύοντας το ΗΛΕΣΙΟΝ δίνεις πνοή στη Φύση και στις Παραδόσεις του Τόπου μας, πατώντας εδώ.